Serigrafi Baskı

Serigrafi Baskı

Serigraf baskı, elek baskıdır. Yani bir çerçeveye gerilmiş ipek üzerine emisyon dökülür ve ışığa hassas duruma getirilir. Film bu şekilde pozlandırılır. Işık gören yerler boyayı alta sızdırarak baskı gerçekleşir. Genellikle kendinden yapışkanlı stickerlar, kalemler, şişeler, bez, ağıt v.s. üzerine serigrafik baskı yapılır.

Geçmişi çok eskilere uzanan bu sanat dalı son zamanlarda sanayinin de gelişmesi ile endüstriyel ürünlerin markalanmasında çok büyük önem kazanmıştır.

Metal veya suya dayanıklı ahşap bir çerçeveye gerilen basılacak işe ve yüzeye uygun gözeneklerdeki serigrafi ipeğinin foto emülsiyon ile iki taraftan kaplanıp 40 derecede kurutulduktan sonra metal hali de ışıkta hazırlanan grafik filmi ile pozlandırılıp Işığa duyarlı bölgeler tazyikli suyun yardımı ile boşaltılır ve hassas bir şablon oluşur. Bu şablona serigrafi kalıbı denir. Serigrafi kalıbının içerisine önceden hazırlanmış serigrafi mürekkebi dökülerek bir ragle çekeceği üzerinde takılı olan keskin köşeli ragle lastiği ile serigrafi kalıbına paralel basınç uygulanarak ileri geri sürülme hareketiyle serigrafi baskı gerçekleşmiş olur.

Serigrafi baskı her türlü malzeme ve yüzeye uygulanabilir. Yuvarlak,silindirik baskılar yapılabilir. Ayrıca diğer baskı tekniklerinin uygulanamadığı metal,seramik,cam ve  kumaş gibi malzemelere serigrafi tekniği ile baskı yapılır. Serigrafi baskı tekniği elektronik sektöründe de önemli rol oynamaktadır. Serigrafi baskı tekniği endüstrinin vazgeçilemez bir parçasıdır.